Els 6 passos per aconseguir tot el que et proposis

M’atreviria a dir que gairebé tothom té algun objectiu o altre per assolir. Els que no en tenen divagaran per aquesta vida sense propòsit ni direcció “intentant” aconseguir coses que sempre se’ls acabaran escapant.

És de vital importància creure en un mateix i confiar més en les possibilitats que en les pors. L’èxit sempre és possible quan les teves pors no et limiten i et fan abandonar abans d’hora.

En aquest article et vull presentar els 6 passos que cal seguir per garantir l’èxit en qualsevol objectiu que et plantegis. Però, deixa que abans et posi un exemple de com hauries de fer servir aquests 6 passos.

Un exemple d’objectiu mal plantejat seria “M’agradaria perdre pes” o “Vull millorar la salut”. Tot i que semblen objectius clars i definits, no ho són! Si et planteges els objectius d’aquesta manera, tens moltes possibilitats de fracassar. M’equivoco si afirmo que aquests són objectius que t’has proposat més d’una vegada i no els has aconseguit o no els has pogut mantenir? La raó d’aquests fracassos està relacionada amb el fet que no has seguit tots els passos que cal per assegurar-te l’èxit. Vols saber de què t’has oblidat? Doncs, un cop definit l’objectiu de “M’agradaria perdre pes” has de definir: Quant pes vols perdre? Per què és important per tu perdre pes? Per quan vols haver-lo perdut?  Ho has compartit per deixar-ne constància i no defallir a la més mínima dificultat? Estàs disposat a pagar un preu per aconseguir-ho? Has pagat el preu?

Ara pots veure com només volent no n’hi ha prou. VOLER és molt diferent de NECESSITAR. Cal realment necessitar una cosa per posar en marxa tots aquells mecanismes que faran que ho aconsegueixis. Voler està molt bé però a les coses s’hi ha de posar una mica més que voluntat.

La diferència entre triomfar o fracassar pot trobar-se en la manera en què defineixes i redactes els teus objectius. La informació que et presento no és psicologia avançada ni està basada en els últims estudis científics, és simplement una estratègia molt senzilla però molt efectiva per assegurar-te que d’aquí a una setmana, un mes, o un any no et trobes assegut en aquest mateix lloc preguntant-te per què no has pogut aconseguir una vegada més allò que t’havies proposat.

Sempre que necessitis aconseguir una cosa has de saber:

1.  Què és el que necessito?
La clau per poder definir correctament això és assegurar-te que l’objectiu és específic i està íntimament relacionat amb el que necessites aconseguir. L’objectiu també hauria de ser mesurable. Per exemple, en lloc de dir “Necessito perdre pes” és millor especificar de manera realista (però al mateix temps ambiciosa) què és exactament el que necessites aconseguir com “Necessito perdre 10 kg de grassa”.

Però això no és suficient. Cal seguir preguntant-se…

2.  Per quan ho necessites?
Això és tan senzill com posar una data límit a l’objectiu. En l’exemple que he estat utilitzant en cap moment saps per quan ho necessites i això farà que l’objectiu es torni difús i perdi tot el seu propòsit augmentant les possibilitats de fracassar. Simplement dir “vull perdre 10 kg de grassa” no és suficient. Ho vols per demà? Per la setmana vinent? Per d’aquí a mig any? Depenent del temps que tinguis per aconseguir-lo hauràs de fer servir una estratègia o una altra. Si tens poc temps, l’estratègia a seguir haurà de ser més agressiva i estricta, mentre que si en tens més podràs ser més conservador.

Un bon objectiu seria “Necessito perdre 10 kg de grassa abans del dia 8 de juliol”. Ara ja estàs començant a definir el camí que t’ha de portar fins al dia 8 de juliol havent perdut aquests 10 kg de grassa. Però encara falten els passos més importants…

3.  Per què ho necessites?
Saber el perquè és important aconseguir l’objectiu és bàsic si volem mantenir la motivació i no llençar-ho tot per la finestra quan topem amb alguna dificultat. En aquest moment cal que siguis molt honest amb tu mateix i que intentis descobrir quina raó s’amaga darrere d’aquesta necessitat. Si realment és important, no hi haurà ningú que t’aturi, si pel contrari la raó no és suficient, no valdrà la pena tot l’esforç que hi hauràs de dedicar i abandonaràs a la primera de canvi.

No és fàcil descobrir el veritable motiu que ens mou a fer una cosa. A vegades cal reflexionar, meditar o fins i tot, autoanalitzar-se per descobrir-ho.

Aquí tens alguns exemples que et poden ajudar:

 • Vull perdre 10 kg de grassa abans del 8 de juliol.
 • Per què?
 • Perquè  és la data en què es casa el meu millor amic.
 • Per què és important aprimar-te 10 kg per aquest dia?
 • Perquè tots els meus amics es conserven molt bé jo m’he descuidat i engreixat molt i ja no em sento bé.
 • Com t’agradaria sentir-te?
 • Vull sentir-me bé, veure’m més prim, sense aquestes ulleres de cansament i amb energia per gaudir del dia a dia sense cansar-me. Em vull mirar al mirall i estar orgullós de la persona que hi veig.
 • Per què creus que perdre aquests 10 kg de greix t’ajudarà?
 • Perquè farà que no em senti diferent. Tots els meus amics estan en forma i tenen uns cossos atlètics, en canvi jo, no. Si perdo 10 kg de grassa, farà que no em senti diferent, augmentarà la meva autoestima i recuperaré l’energia que necessito per ballar i saltar sense cansar-me com ho feia abans. Estic cansat de portar un estil de vida sedentari que no m’aporta cap benefici i que al final comprometrà la meva salut.

Ara sí! Ja tenim la raó principal i oculta de PER QUÈ és important perdre aquests 10 kg. No és només per poder-te posar uns pantalons que no t’entren. Si fos només això, al cap d’uns dies de dieta i exercici decidiries deixar-ho córrer i comprar-te uns altres pantalons. Això és més fàcil que perdre 10 kg de greix. Però com que el motiu és molt més profund que uns simples pantalons, faràs el que faci falta per aprimar-te perquè el que vols és gaudir d’una bona autoestima i millorar la salut.

Ara el simple objectiu de perdre 10 kg s’ha convertit en:

Necessito perdre 10 kg de greix abans del dia 8 de juliol per poder anar al casament del meu amic i està orgullós de la persona que veig al mirall. També vull gaudir d’una bona autoestima i poder gaudir de la festa i el ball amb els meus amics, igual que ho feia abans”.

4.  Qui et pot ajudar?
Aquest pas pot semblar prescindible perquè molta gent creu que no necessita a ningú per fer les coses. Bé, deixa que et digui que t’equivoques! Les bones intencions se les emporta el vent. És de vital importància deixar constància de l’objectiu que vols assolir. Cal que l’escriguis en un paper, post-it, o en qualsevol altre lloc perquè cada dia el vegis i recordis que has de continuar treballant.

També és important que el comparteixis amb aquelles persones que saps que et poden ajudar. Hi ha persones que sempre estan disposades a donar-te un cop de mà i que, quan hi parles, t’omplen d’energia positiva. En canvi, hi ha persones que són tòxiques, que només pensen en negatiu i que no paren de dir-te que allò que vols fer és impossible. Comparteix els teus objectius amb aquella gent que et motiva i t’ajuda a millorar, i no amb aquella que et limita i t’intoxica.

5.  Quin és el preu que s’ha de pagar?
Ara el teu objectiu està ben redactat i n’has deixat constància per tal de tenir-lo sempre present i no desviar-te del camí marcat. Ara només cal saber una cosa molt important…

“Estic disposat a pagar el preu (temps, energia, diners…) necessari per aconseguir el que m’he proposat?”

Per poder contestar aquesta pregunta cal que tinguis en compte el següent:

 • Quant temps al dia/setmana/mes hi hauré de dedicar per aconseguir-ho? Estic disposat a aixecar-me cada dia 30 minuts abans per poder fer exercici. Estic disposat a escurçar l’hora de dinar per entrenar?…
 • Quanta energia hi hauré de posar per aconseguir-ho? Estic disposat a planificar els meus àpats per seguir al 100% la dieta? Estic disposat a no beure alcohol i a no menjar xocolata durant 30 dies? Estic disposat a entrenar sense excuses?…
 • Quants diners em costarà? Estic disposat a pagar la quota del gimnàs? Estic disposat a pagar una mica més i comprar productes ecològics?

Si pots respondre afirmativament a aquestes preguntes, pots estar segur que estàs preparat per aconseguir el que t’has proposat. Ara només falta el pas final…

6.  Fer-ho!
Aquest pas final és tan senzill com fer el que saps que s’ha de fer per aconseguir el teu objectiu. Guanyar no és sempre fàcil, i si l’objectiu és ambiciós, sempre va acompanyat de treball dur, esforç i, molt sovint, sacrifici. Cal que durant tot el procés vagis repassant aquests passos per recordar el que vols aconseguir, per quan ho vols, per què és important, amb qui ho vols compartir i com et pot ajudar, saber el preu i finalment pagar-lo. Només així podràs arribar al dia assenyalat amb la satisfacció d’haver aconseguit l’objectiu.

Hi ha una dita que diu: “el sacrifici és temporal, l’orgull i la satisfacció d’haver-ho aconseguit dura per sempre”

Recorda aquests 6 passos sempre que vulguis aconseguir un objectiu. I gaudeix de la sensació de la feina ben feta.

Molta salut i felicitat!

Xavi Garcia

 

Beneficis del ioga
Què fer quan apareixen les temudes “agulletes”?

Entrades relacionades

Menú